I samarbete med Svenska Ordensföreningen
Fritextsök medalj:

 

MariakGMG: Mariakyrkans minnesmedalj 'Mariamedaljen' (1815-2015)   Sverige

Instiftad år: 2015 Valör: Guld
Ytterligare information:
MARIAMEDALJEN

Av Lars Gahrn

Artiklar, krönikor och bokrecensioner med Mölndalsanknytning.

Mariakyrkans minnesmedalj och jubileumsfirande
Mariakyrkan på Stampen fyllde 200 år under 2015. Jubileet firades med bland annat en minnesmedalj. Jag skall nu berätta litet om det lyckade och trevliga jubileumsfirandet, som kanske kan ge uppslag till andra församlingar.

En minnesmedalj

Mariamedaljen.

På medaljens framsida står: Mariakyrkan 200 år 1815-2015, allt med versaler. Medaljen är tillverkad i gulmetall och hänger i ett blått band. Kyrkan är avbildad med västra fasaden främst. Bilden lyfter fram kyrkans klassiska och stilrena drag. Folk, som har fått se medaljen, har genomgående tyckt, att den är mycket vacker. Medaljen kan ses som en framgång även för arkitekten Carl Wilhelm Carlberg. Redan 1993 utgavs en porslinstallrik med Mariakyrkan som motiv. Under många år utgav man till jul en prydnadstallrik med en av Göteborgs kyrkor avbildad. På tallriken är kyrkan återgiven ur samma vinkel som på medaljen. Minnesmedaljen har tagits fram av Mikael Johansson på Vasaboden och Ulrika Hagren, informatör i domkyrkoförsamlingen. Den har framställts i en upplaga av 100 exemplar och såldes för 100 kronor styck. Behållningen gick till församlingens diakonala arbete.

En ny utmärkelse

Medaljerna såldes slut i samband med jubileumshögmässan. Några gudstjänstdeltagare köpte medaljer, och sedan köpte jag de kvarvarande nio medaljerna för Mölndals Hembygdsförening. (Jag hade köpt medaljer i några omgångar dessförinnan. För egen räkning och hembygdsföreningens köpte jag allt som allt ungefär en tredjedel av upplagan.) Mölndals Hembygdsförening har nämligen många trotjänare, som har fått i stort sett alla förtjänstnålar, diplom och plaketter, som finns att få. När jag såg denna medalj i domkyrkans souvenirdisk, tog jag genast tillfället i akt och plockade fram plånboken. Här har vi en ny utmärkelse. Det har visat sig, att den blir mycket uppskattad. Sven Olof Olsson (89 år) och Rolf Johansson (91 år) fick en medalj var, när de med ålderns rätt lämnade sina sista uppdrag. Ett par vänner, som har gjort insatser i andra föreningar, har likaså hedrats: Sven Olof Ask, känd från Skara stiftshistoriska sällskap, Föreningen för Västgötalitteratur, Västergötlands Fornminnesförening och så vidare, fick en medalj, då den sistnämnda föreningen besökte Göteborg. Peter A. Lansenfelt, som räddade Ekereds Herrgård i Floda från rivning och nyinredde herrgården i 1700-talsstil, fick likaså en medalj, då han besökte mig på museerna i Mölndal. Han är liksom jag en trägen gudstjänstbesökare och deltog även han i jubileet.

Källa: https://larsgahrnskriver.wordpress.com/2016/01/14/mariakyrkans-minnesmedalj-och-jubileumsfirande/


 

Uppladdad: 2017-04-28 20:09:48, av: Richard Nyström.Åtsida

Uppladdad: 2017-04-28 20:12:46, av: Richard Nyström.Artikel

Uppladdad: 2017-04-28 20:13:16, av: Richard Nyström.forts artikel

Uppladdad: 2017-04-28 20:13:36, av: Richard Nyström.Minnestallrik 1993

Kommentarer:
2018-03-20 10:04:44Jonas Arnell
Intressant medalj och ännu intressantare artikel som bild längre ner. Minnesmedaljer brukar ges vid ett visst tillfälle till dem som är närvarande vid ett jubileum. Som synes i artikeln har en person köpt upp 1/3 av de 100 tillverkade medaljerna för egen och en förenings räkning och förlänat dem som om de vore deras egna (förtjänst)medaljer(!).

Mottagarna var säkert mycket glada och stolta men det är olyckligt, både att medaljerna kunde införskaffas av dem som inte var på plats i samband med jubileumet, såväl som att en enstaka person har kunnat köpa ett större antal medaljer som han sedan kunnat dela ut för privat räkning och för förenings räkning. Det kan inte ha varit syftet med minnesmedaljen, och det är inte rätt att använda en annan förenings minnesmedalj som förtjänstmedalj.

Det man kan lära är väl att även minnesmedaljer fordrar eftertanke vid instiftan, så att man är tydlig med att medaljerna endast kan gå till dem som är närvarande vid jubileum (eller liknande). Och att om man ska ha en allmänt saluförd minnesmedalj, så bör den inte göras bärbar, så att medaljen inte kan "kidnappas".